הפקה אלקטרונית, 5 התוכנות המובילות בשוק - בית ספר למוסיקה מיוזיק

 

ההפקה הממוחשבת כבר מזמן הפכה לסטנדרט. הקונסולות הענקיות הוחלפו (או צורפו) במחשב עם תוכנת DAW (ר"ת Digital Audio Workstation), בו מנוהל כל תהליך ההפקה המוזיקלית, ובכך הנגיש את מקצוע המפיק המוזיקלי גם ליוצר שמשתמש במחשב אישי בביתו, ועם עלייתם של הפתרונות הדיגיטליים, נולד גם מבחר ענק של תוכנות סאונד והפקה שניתן להשתמש בהן, והשאלה שנותרה היא – איזה? במאמר נעבור על כמה מתוכנות ה-DAW החזקות ביותר בשוק, ונסקור את היתרונות והחסרונות שלהן.

 

תוכנות ליצירת מוזיקה במחשב, המובילות

שוק תוכנות ה-DAW כיום רווי באפשרויות רבות שהמפיק הצעיר יכול לבחור. אנחנו בחרנו להתמקד ב-5 התוכנות שנחשבות הכי רלוונטיות כיום:

קיובייס (Cubase)

קיובייס 10 (Cubase Pro 10) - מיוזיק

קיובייס, מבית סטיינברג (Steinberg), היא אחת מתוכנות ה-DAW הוותיקות בשוק, עם וותק של יותר מ-30 שנים. קיובייס מציעה חווית הפקה שבאה לדמות את אופן פעולתו של המפיק המוזיקלי באולפן האנלוגי הקלאסי, לפני תקופת המחשב. קיובייס מציעה ממשק משתמש מתקדם ומודולארי במיוחד, המאפשר לכם ליצור סביבת עבודה מותאמת אישית, לצד חווית הקלטות יוצאת-דופן בנוחיותה אל מול רוב המתחרות. אך אל תתנו לזאת לבלבל אתכם – קיובייס הינה גם תוכנה מובילה במיוחד בקרב המפיקים האלקטרוניים – עם אפשרויות מתקדמות למתיחה ועיוות של מידע אודיו דרך אלגוריתמים שונים המוטמעים בתוכנה, ממשק Key Commands שמאפשר יצירת קיצורי דרך לפעולות פשוטות עד מורכבות ועוד.

קיובייס היא תוכנה לאנשים שיש להם סבלנות ויודעים שהסבלנות תשתלם להם – חווית השימוש שלה בתור התחלה נחשבת סבוכה, אך עם התמצאותכם סביר כי תוכלו להגיע לזרם עבודה (Workflow) מהיר ויעיל במיוחד, עם מנוע סאונד בלתי-מתפשר וחווית עיצוב סאונד קלאסית ברמה הגבוהה ביותר.

 

אבלטון לייב (Ableton Live)

אבלטון לייב 10 (Ableton Live 10) - מיוזיק

לייב, מבית חברת אייבלטון הגרמנית, היא תוכנה אשר נוצרה עם המחשבה על המוזיקאי שצריך כלי אינטואיטיבי למעבר מסביבה אולפנית לסביבה של הופעה חיה. עם הזמן, התוכנה הפכה לנחלתם של יוצרים ומבצעי לייב כאחד, מה שגרם לאייבלטון לפתח את התוכנה לעומק גם בפן היצירתי / הפקתי שלה, ובמהרה הפכה לאחת התוכנות הכי אהובות על המפיק המוזיקלי המודרני, אך עם היתרונות של המעבר הפשוט ללייב שנשארו שם. את תוכנת אייבלטון לייב אפשר להחשיב ככלי נגינה בפני עצמה, שכן ריבוי הכלים והמעבדים שכלולים עם התוכנה מעודדים משחק ואלתורים יצירתיים במטרה לפתח את הרעיונות איתם נכנסתם לתוכנה, ובקלות להפוך אותם לרעיונות מוגמרים שעל הדרך גם אינם רחוקים מלהיות מוכנים ללייב. גם 2 המסכים הקיימים בתוכנה (מסכי הסשן והאריינג'מנט) מעודדים מצבים שונים של יצירה, וסביר כי יוציאו מכם סוגים שונים של קומפוזיציות בהתאם למצב רוח בו תהיו.

לייב היא תוכנה לאנשים שאוהבים לשחק עם הרעיונות המוזיקליים שלהם, ואוהבים לפתח אותם לכיוונים לא ידועים מראש דרך אלתורים יצירתיים שונים כחלק מזרימת העבודה. בנוסף, סביר כי גם אם תשתמשו בתוכנות אחרות במהלך היצירה, תבואו במגע עם לייב לטובת ביצוע של אותם חומרים מוזיקליים בהופעה חיה.

 

לוג'יק פרו (Logic Pro)

לוג'יק (Logic Pro X) - מיוזיק

לוג'יק, מבית אפל, היא מבין התוכנות הפופולאריות בעולם ונחשבת, לצד אייבלטון לייב ופרו טולס, אחת מהתוכנות המובילות בשוק. נראה שללוג'יק יש הכל – ממשק משתמש ידידותי ופשוט במיוחד, כלים מובנים נרחבים ואיכותיים במיוחד המגיעים עם התוכנה, זרם עבודה שתואם גם אולפן הקלטות וגם הפקה אלקטרונית באותה מידה וביצועים מעולים. נכון לכתיבת מאמר זה, לוג'יק זמינה אך ורק במחשבי Mac, מה שמגביל אותה לפלח נרחב מהשוק. מצד שני, כנראה בגלל האקסקלוסיביות שלה, לוג'יק היא גם מהתוכנות הזולות בשוק, ומתאימה למתחילים ומתקדמים כאחד. הרבה מכם וודאי יכירו אותה מגרסתה החלקית, גראז'בנד (GarageBand). חסרון אפשרי נוסף של התוכנה הוא תמיכתה בפלאגינים בפורמט AU בלבד, מה שברוב המקרים לא ישנה, אך מקרים חריגים עלולים למנוע מכם שימוש בפלאגינים מסוימים.

לוג'יק היא תוכנה מעולה לאנשים שאוהבים תוכנה וורסטילית המאפשרת מספר מרובה של מצבי עבודה והפקות מוזיקליות בסגנונות שונים, עם כלים מובנים מעולים אשר מאפשרים לכם לבצע את תהליך ההפקה בצורה מעולה וללא הכרח ייחודי ברכישת כלים חיצוניים.

 

FL Studio (פרוטי לופס)

פרוטי לופס 20 (FL Studio 20) - מיוזיק

אף אל סטודיו, מבית אימג'-ליין (Image-Line), נחשבת התוכנה הכי פופולארית למפיקים אלקטרוניים מתחילים. עם ממשק משתמש פשוט במיוחד להבנה, כלים מובנים איכותיים במיוחד (שחלקם ניתנים לרכישה לשימוש בתוכנות אחרות) וזרימת עבודה שמתאימה במיוחד ליצירת ביטים וטראקים אלקטרוניים – נראה שפלח שוק נרחב בוחר את התוכנה הזאת כדי להתחיל. ניתן להתווכח כי התוכנה מתאימה בעיקר למתחילים – זאת עקב ממשק הקלטות שנחשב לא אינטואיטיבי, ומנגנון יצירתי שנראה כי מכווין לסגנונות יצירה ספציפיים במיוחד. למרות שהמון מפיקים אשר התחילו את קריירת היצירה שלהם עם FL מבצעים דילוג תוכנה בהמשך הקריירה שלהם, FL Studio ממשיכה להיות אחת מהתוכנות המובילות בשוק עם המון שמות גדולים שנשארים נאמנים לה לאורך זמן (נערי הפוסטר של התוכנה הם המפיקים Martin Garrix ו-Avicii ז"ל).

נראה כי FL Studio היא תוכנה שקורצת במיוחד למפיקים בתחילת דרכם, אשר מעוניינים להתמקצע בהפקות בסגנונות ה-EDM, Trap, Hip-Hop ועוד, בשימוש עם כלים מובנים שנחשבים מהמובילים בשוק.

 

פרו טולס (Pro Tools)

פרו טולס 12 (Pro Tools 12) - מיוזיק

פרו טולס, מבית אייוויד (Avid), היא מבין התוכנות הוותיקות והפופולאריות בשוק. למעשה, בעולם אולפני הענק המסחריים, פרו טולס נחשבת לסטנדרט. הסיבה לכך ברורה – ניסיון של שנים הביא את פרו טולס לממשק ההקלטות וחיווט האולפן בצורה הכי מקצועית ונרחבת שיש. איכות האודיו שנכנס ויוצא מהתוכנה הוא באיכות חסרת-פשרות, סביבת העבודה מותאמת לאותם טכנאים ומפיקים אשר עשו את המעבר מאנלוג לדיגיטל בתקופה של עליית המחשב ומדמה בצורה פנומנלית את החשיבה האנלוגית בעת הקלטה והפקה. חסרונות התוכנה הם מחיר (מהגבוהים בשוק לתוכנה, ונכון להיום, יש לחדש את הרישיון מדי שנה) וממשק שאמנם מעולה להקלטות, אך נחשב נמוך באיכותו מהסטנדרט לכל הקשור להפקות מבוססות מחשב.

פרו טולס מומלצת למפיקים אשר מחפשים חווית הפקה אשר ברובה מבוססת על הקלטות, ציוד אנלוגי ועם תפקיד לא אינטגרלי במיוחד למחשב בתוך התהליך. את העבודה הזו פרו טולס עושה בצורה המובילה בשוק שמשאירה אותה מהתוכנות המובילות ביותר בשוק.