דיג'יי הוא אחד המקצועות הנחשקים של עולם המוזיקה כיום. מכירים כמות אדירה של מוזיקה איכותית ומעולה? יש בכם אש בוערת להיות אלה שמביאים את האנרגיה לחדר ומרקידים את כולם? יכול מאוד להיות שמתאים לכם להיות ה-DJ, בין אם כתחביב כייפי מהצד או כמקצוע בפול-טיים! כדי לתת לכם מבוא, הכנו לכם מאמר עם כל מה שצריך לדעת כדי להתחיל כדיג'ייז.
מה דיג'יי צריך לדעת? מיומנויות חשובות במקצוע
כדי להיות DJ טוב שמצליח לשלוט בקהל שלו, יש מספר דברים חשובים שכדאי להתמקצע בהם בדרך לשם:
בחירת מוזיקה נכונה לתקלוט, הסלקשן
דיג'יי טוב הוא לא פחות מאשף מוזיקלי, "ספריית מוזיקה מהלכת" אם תרצו. בשורה התחתונה, החלק הכי אינטגרלי במקצוע הזה הוא התוכן, כך שחשוב שהדיג'יי יכיר מגוון רחב מאוד של מוזיקה בסגנונות שונים ורמות אנרגיה שונות, כך שניתן יהיה לבחור את המוזיקה הנכונה בהתאם לסיטואציה איתה יתמודד כדיג'יי. הסיטואציה יכולה מאוד להשתנות ע"פ המקום בו נמצא, השעה בה מתקלט, הדיג'יי שהיה לפני או שעולה לנגן אחרי – אלה רק כמה מתוך שיקולים רבים שדיג'יי מיומן לוקח בחשבון כשהוא בוחר את הרצועה הבאה בסט.
מעבר לבחירת המוזיקה עצמה, חשוב להסתכל על הסט בהסתכלות רחבה של אנרגיה שמשתנה לאורך הסט, ובמובן מסוים מספרת סיפור – סיפור שיש לו התחלה, התפתחות שמרגישה טבעית ונכונה תוך כדי שמירה על מעברים נכונים בין הטראקים ולבסוף כמובן גם סיום שמרגיש נכון.
רוצים ללמוד תקלוט בצורה מקצועית? לפרטים על קורס דיג'יי
ציוד תקלוט ותפעול טכני של סט
כדי להעביר דיג'יי סט מוצלח, נמצאים לרשותנו מספר רחב של כלים המאפשרים לנו לעשות זאת. כמו בכל מקצוע עם היבט טכני בלתי נפרד – חשוב להכיר טוב את הציוד הנמצא לרשותנו, והדרך בה הוא מאפשר לנו לשלוט על התוצר שיוצא החוצה. במקרה של הדיג'יי, מדובר בהיכרות החל מהרמה הקטנה ביותר של הבנת כל הכפתורים, הסוויצ'ים, הנובים והפיידרים במיקסר הדיג'יי שלנו, דרך האפקטים השונים שהרבה מהמיקסרים יציעו לנו ואופן השימוש הנכון בהם בסט, ועד הרמות הגדולות ביותר של הפלטפורמה עליה תהיה מבוססת ההשמעה שלנו – בין אם תקליטים ופטיפונים, CDJ עם דיסקים וכו'.
חשוב להשתמש בציוד כדי להבין כיצד נוכל להוציא את המקסימום מהסלקשן שלנו, זאת דרך תפיסת Cue נכון בשיר (הנקודה ממנה נבחר שהקטע יתחיל), ביצוע של BeatMix נכון (התאמת מהירות הקטעים אחד לשני כך שישתלבו טוב), טכניקות שמשדרגות את הסט כמו סקראצ'ים ושימוש יצירתי באפקטים ועוד.
כמובן שאת כל המיומנויות הללו לא נרכוש תוך יום או יומיים של עבודה. מדובר בכישורים שמתפתחים בטווח הארוך, ואך ורק דרך המון עבודה קשה. לכן כדאי לנצל הזדמנויות לקבל כמה שיותר ניסיון בשטח – להבין איך הקהל מגיב אליכם לשירים מסוימים, שילוב של טכניקות מסוימות, מיקסים מסוימים בין שירים, שילוב כזה או אחר בין קטעים ועוד כדי להבין על בשרכם כיצד תוכלו להשתפר כל הזמן.
ציוד ל-DJ המתחיל
תעשיית התקלוט, כמו המון תעשיות טכנולוגיות אחרות, עברה מהפכה משמעותית בשנים האחרונות בעקבות כניסתו של המחשב לצד האינטרנט. המעבר ממצב בו רוב המוזיקה הייתה קיימת באופן פיזי למצב בו ניתן להיות עם ספרייה עצומה יותר וללא השלכות פיזיות כבדות יצרה מצב אידיאלי בו ניתן להשתמש בלפטופ בלבד כפתרון אחסון גלובלי לכלל המוזיקה שלכם (כמובן – מומלץ לגבות הכל ברשת, בהארד דיסקים חיצוניים ועוד). בנוסף, עם כניסת תוכנות הדיג'יי המודרניות למגרש, כבר אין צורך ב-2 נגנים פיזיים כפי שהיה צריך בעבר. כיום קיימות תוכנות המדמות את עמדת ה-DJ המסורתית והצורה בה תפקדו, ומאפשרות ביצוע של כל הפעולות שלה בשליטה וירטואלית לחלוטין.
אך נכון להיום, קיים מעבר למחשב הנייד הכרח באמצעי פיזי נוסף – הקונטרולר שמאפשר לכם שליטה פיזית ונוחה בפעולות הוירטואלית שמבצעת התוכנה בקבצים הדיגיטליים שלכם. קיים מגוון רחב של קונטרולרים, כאשר כל אחד מהם יאפשר לכם לעשות פעולות שונות עם המוזיקה שתעבירו דרכו. כאן נמצאת סיבה נוספת למדוע חשוב להתעמק בפן הטכני של ציוד הדיג'יי, חשוב לדעת מה אתם רוצים להוסיף לסט שלכם כדי לקבל החלטה נבונה לגבי הקונטרולר שאתם באמת רוצים ו/או צריכים.
אז אם לסכם, מנקודת מוצא בה יש לכם לפטופ (ורצוי לפטופ חזק מבחינת כוח עיבוד וזיכרון), כל מה שאתם צריכים לרכוש בנוסף הוא קונטרולר שעונה על הצרכים לסט שלכם. חשוב לציין שאתם כמובן לא חייבים להשתמש בקבצים דיגיטליים ובתוכנה וירטואלית – כיום קיימים המון דיג'יים שמתחזקים את המסורת האולד-סקולית יותר ועדיין משתמשים בתקליטים ודיסקים, וגם אתם כמובן יכולים, אם כי זה כרוך בשינוי הצד הטכני של תהליך התקלוט באופן מהותי.
איך מתחילים להיות דיג'יי? סיכום
אז יש לכם את הציוד, יש לכם את הסלקשן ואתם רוצים להתחיל לתקלט. אנחנו כמובן ממליצים בחום שלפני שאתם יוצאים לעבר המסע שלכם להשגת תקלוטים, תצברו כמה שיותר ניסיון ותגיעו למצב בו סביבת התקלוט מרגישה לכם טבעית – אתם מסוגלים למקסס טוב בין שירים ולעשות את כל הפעולות הנדרשות כמו ביט-מאטץ' וכו', אתם יודעים איך לתמרן סט לכיוון שונה ממה שחשבתם במקור עקב תגובת הקהל, ובאופן כללי יודעים איך להסתדר בסיטואציית אמת. ניתן כמובן להגיע למצב הזה דרך אימונים ביתיים עם עצמכם, או אפילו לארגן תקלוט קטן ופרטי לחבריכם כדי לבחון את הכישורים שלכם בשטח.
מרגע שאתם מרגישים שהגעתם לנקודת הבשלות הזו, קיימים מספר צעדים מומלצים כדי להתחיל לקדם את הקריירה שלכם:
- ספרו לאנשים בסביבתכם שאתם דיג'יי – אולי חבר קרוב שלכם הוא זה שיביא לכם את הכיוון לתקליט הבא
- הבליטו את היותכם דיג'ייז ברשתות החברתיות דרך התמונות והפוסטים שלכם
- העלו סטים שלכם לפלטפורמות שונות כדי שתוכלו להשמיע למתעניינים
- בצעו סיור במקומות שונים בהם אתם רוצים/יכולים לתקלט ושאלו אם מחפשים דיג'ייז לתקלוט אצלם – אין טובה יותר מעבודת שטח
- היאזרו בהמון סבלנות – אתם לא תהפכו לדיג'ייז מקצוענים במשרה מלאה באופן מיידי!
רוצים ללמוד איך לתקלט בצורה מקצועית מדיג'יי פעיל בתעשייה? לפרטים על קורס DJ מקצועי