איך כותבים שיר? לשאלה הזו קיימות תשובות מרובות ומגוונות, וכמובן שאין תשובה אחת שתהיה נכונה לכל אחד. במהלך מדריך זה נספק לכם כמה דרכים שבהן אתם יכולים להתחיל תהליכים יצירתיים של כתיבת שירים.
כתיבת שירים, הקדמה
כפי שציינו בפתיחה, כפי שקיים מגוון רחב של שירים בעלי צבע ואופי ייחודי, כך גם קיימות דרכים רבות ומגוונות לכתיבת שירים. הרבה פעמים תהליכים יצירתיים יהיו מונעים ממקום של לנסות לכתוב "שיר טוב", או לנסות להגיע לתוצר מאיכות מסוימת. החיפוש אחר האיכות לרוב הופך למקל בגלגלים היצירתיים של הכותב, מה שמונע מהכותב לצבור ניסיון דרך כתיבת שירים מרובים, מה שרוב כותבי השירים מתארים בתוך התהליך ההכרחי עד שמגיעים למקום בו כותבים "שירים טובים".
מעבר לזה שאיכות הוא משהו שלרוב נגיע אליו דרך כמות ולא דרך התמקדות באיכות עצמה, חשוב שהתהליך היצירתי שלנו יהיה מוכוון להבעת הרגש שלנו בצורה הכי אותנטית שמתאפשרת לנו. לרוב, אותם שירים הזוכים להגדרה של "שירים טובים" (סובייקטיבי ככל שזה יהיה), לרוב מציגים את האמן או את המסר שלו בצורה מרגשת וכנה, דבר שלרוב מצליחים להגיע אליו דרך יצירה שהיא מוכוונת אינטואיטיביות ואותנטיות. לכן נמליץ בתור התחלה פשוט לכתוב הרבה ככל הניתן.
כתיבת שירים דרך לחן
זה לא סוד שלעיתים גם השירים הכי מרגשים ואמיתיים נולדים לאוויר דרך תהליך יצירתי הפוך, כלומר שהתחילו דווקא מהלחן ואז לאחר מכן זכו למילים המרגשות שכולנו מכירים. דוגמה מצוינת לכך הוא השיר Yesterday, אותו הלחין פול מקרטני על מילים אקראיות ש"התלבשו" על תבנית הלחן שכתב, עם הכותרת הראשונית "Scarmbled Eggs" (ביצים מקושקשות).
מכאן ניתן להסיק שאחד הכישורים החשובים שנפתח ככותבי שירים הוא היכולת להשתמש ברעיון מוזיקליים מופשטים ומגוונים כבסיס ליצירה שלנו. טיפ זה נכון במיוחד לנגנים, אשר יכולים להשתמש בכלי הנגינה שלהם ככלי לכתיבת לחן והרמוניה, אשר יכולים להוות בסיס מעולה לכתיבת שיר מעל.
לכתוב שיר עם טקסטים קיימים
העולם המודרני "סובל" מהצפת-יתר של תוכן. בכל פלטפורמה אינטרנטית אליה נלך נמצא המון טקסטים, תמונות, סרטונים ושאר תכנים אשר יכולים להוות חומר גלם משובח ליצירה שלנו. למעשה, מדובר בטכניקה ישנה יחסית, בה עשו שימוש אמנים כמו דיוויד בואי, שלקחו גזרי מילים, משפטים ועוד מתוך עיתונים שהיו ברשותם במטרה להרכיב דרכם שיר חדש.
השאלה הטבעית שעולה כאן – האם לא מדובר כאן בגניבה יצירתית? התשובה היא שתלוי מאוד מה אתם לוקחים, כמה אתם לוקחים ממנו ומה אתם עושים איתו. כמובן שלתשובה לגבי היכן עובר הקו בין גניבה יצירתית לבין לקיחת השראה אין תשובה אובייקטיבית וחד-משמעית, אך נמליץ להשתמש במגוון רחב יחסית של מקורות בהם נשתמש ליצריה החדשה שלנו על מנת שלא יצא מצב בו אנו ממש לוקחים למישהו אחר יצירה ייחודית שלו, או חלק קטן אך מאוד מזוהה עם יצירה קיימת בו לקיחת ההשראה ככל הנראה תרגיש באמת יותר כמו גניבה.
כתיבת שירים דרך ניהול יומן
המון אנשים מנהלים יומן אישי, בו הם נוהגים לתעד בכתב מופשט דברים רבים לגבי חייהם: התמודדותיהם האישיות, קונפליקטים והתלבטויות על נושאים שונים בחיים, או אפילו סתם סקירה כללית של האירועים שנחוו במהלך היום. ניהול יומן מומלץ לא רק מטעמים אומנותיים, אלא גם מומלץ מאוד בתחום הפסיכולוגיה עקב העזרה שנותן בעיבוד רגשי של אירועים ותחושות שאנו חווים במהלך היומיום שלנו, שלעיתים יכול להיות סוער מדי מכדי לאפשר מקום אמיתי לעיבוד רגשי איכותי.
אז כמובן שאנחנו לא ממליצים (בהכרח) לנהל יומן שכתוב בחרוזים, או מתוכנן באופן הדוק שיצור בכם מחסום לכתוב אפילו ביומן שלכם. הרעיון, שגם הופך את הכתיבה ביומן לאפקטיבית, הוא לכתוב בצורה כמה שפחות מפולטרת ומחושבת, ודרכה לפתח את "השריר" של לתקשר את תחושותינו באופן כנה, ומה יותר טוב מטקסטים כאלה כדי להוות בסיס ליצירה המוזיקלית שלנו, בעצם?
איך לכתוב שירים? סיכום
כמובן שבאפשרותנו לספק לכם טכניקות לכתיבת שירים בלי סוף, אך בסופו של דבר כתיבת שירים מושווית בהרבה מאוד מובנים לאימון של שריר, שכן ככל שתרבו לתרגל אותה ולבחון את הגבולות שלה ולמתוח אותם לקצה בצורה הנכונה, ככה תוכלו לזכות בתוצאות טובות יותר ובפחות מאמץ. אז הטיפ הכי חשוב הוא לא להפסיק לכתוב, ולהמשיך לשפר ולנסות את התהליך במגוון דרכים שונות עד שתגיעו קרוב יותר עד לדרך שהכי מתאימה לכם. בהצלחה!